welzijn-revalidatie - Freestyle Academy

Welzijn & revalidatie

Jouw paard verdient het allerbeste. Om te weten wat het allerbeste is heb je kennis nodig en moet je keuzes maken. Een netwerk van betrouwbare mensen om je heen creëren en vragen stellen. Verder durven kijken dan je eigen stal en op zoek gaan naar mensen die het anders doen. De leergang paardenwelzijn leert je anders kijken, kritische vragen te stellen en geeft je richting bij je zoektocht naar een optimaal welzijn voor alle paarden in jouw omgeving.

0 +
Paarden in Nederland
0 +
Mensen die paardrijden
0 %
Kans dat een paard een keer in zijn leven een blessure oploopt...

Waar haal jij je kennis over welzijn en revalidatie vandaan?

Google?
Een stalgenoot?
Je instructeur?

En wat doe je als verschillende bronnen elkaar tegenspreken? Hoe kun je beoordelen wat het beste advies is om op te volgen voor jouw paard, wanneer schakel je een specialist in, en wat zijn eigenlijk de belangrijkste criteria voor welzijn?

Een standaard antwoord op bovenstaande vragen bestaat niet, dat kunnen wij je ook niet geven. We kunnen je wel de tools geven om zelf de beste beslissingen te nemen, en op tijd hulp in te schakelen als je er niet uitkomt.

Welzijn en revalidatie zijn nauw met elkaar verbonden. Voor een revalidatietrainer is het belangrijk om eerst goed inzicht te hebben in de ideale omstandigheden voor een paard dat niet geblesseerd is. Daarnaast kun je op die manier al gauw mensen helpen om blessureleed te voorkomen of indien nodig sneller in te grijpen.

Omdat niet iedereen dezelfde route wil volgen, en er heel veel verschillende redenen zijn om je te willen verdiepen in welzijn en/of revalidatie, hebben we een modulaire opleiding opgebouwd die je naar jouw wens kunt aanpassen. Hieronder staan de verschillende onderdelen uitgewerkt.

2019-9 (1)

Leergang paardenwelzijn

Uitgebreide theoretische leergang over alle aspecten rondom het management van het gezonde paard met betrekking tot welzijn.

Revalidatie 1

Praktische vaardigheid in de technieken loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en longeren. Inclusief module lesgeven.

Revalidatie 2

Toepassen van kennis en vaardigheden in specifieke casuïstiek onder begeleiding van uiteenlopende specialisten.

Leergang paardenwelzijn

Deze leergang is geschikt voor iedereen die meer wil leren over paardenwelzijn. Vanuit je eigen interesse, omdat je een paard gekocht hebt, omdat je mensen beter wil kunnen helpen of omdat je revalidatietrainer wil worden.

De leergang bestaat uit 2 delen:
-Een online module met lessen van de docenten die je vanuit huis kunt volgen. De doorlooptijd van deze module is gemiddeld 10 weken.
-5 lesdagen met dezelfde docenten als in de online module, waarbij een verdieping wordt gemaakt in de lesstof, praktijkvoorbeelden worden behandeld en je al je vragen kunt stellen. 

De lessen hebben elk hun eigen onderwerp en worden gegeven door specialisten uit het vak. De besten die we kunnen vinden, die ook betrokken zijn als onderdeel van het team rondom de paarden van de FSA. Namen als Annika ten Napel (dierenarts), Naomi Weissenbach (hoefsmid), Annelous Kist (tandarts) en Mechteld Jonker (fysiotherapeut en zadelpasser) verzorgen een vast onderdeel van de lessen. Daarnaast krijg je les van Emiel en Chaja in de onderwerpen waarin zij gespecialiseerd zijn (gedrag, huisvesting, voeding, kreupelheid, stress release).

Elk onderwerp bestaat uit een stuk specifieke theorie (online), aangevuld met een toegepast praktijkgedeelte (live) waarin je, onder begeleiding van de docent, direct het geleerde in de praktijk gaat brengen. Daarnaast maak je portfolio opdrachten zodat je thuis ook gelijk aan de slag kunt.

Een compleet management van het welzijn van je paard

Je kunt er bij je aanmelding voor kiezen om eerst alleen de online module te volgen, of direct in te schrijven voor de combinatie van online en praktijk. 

Direct aanmelden voor de leergang paardenwelzijn:

Ontwikkel je eigen vaardigheid als revalidatietrainer

Als je revalidatietrainer wil worden kun je verschillende volgordes kiezen bij het volgen van je opleiding. Je kunt beginnen met de leergang paardenwelzijn (zie hierboven), of met de niveau 1 instructeursopleiding. Je volgt de losse module ‘revalidatie 1’ altijd in het tweede jaar (ongeacht de volgorde).

Je kunt trouwens ook Niveau 1, Paardenwelzijn en revalidatie 1 in één jaar volgen. Behoorlijk intensief maar goed te combineren omdat Niveau 1 meer praktijkgericht is, en de leergang paardenwelzijn iets theoretischer. Neem even contact met ons op als je hier interesse in hebt!

Revalidatie 1

Voordat je een paard kunt gaan revalideren na herstel van een blessure, is het belangrijk om zelf heel vaardig te zijn in de trainingstechnieken die we vanuit het Freestyle-systeem gebruiken. De technieken loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en longeren zijn essentieel om in een later stadium toe te passen in een revalidatietraject. Omdat we hiervoor al jaren een hele goede opleiding hebben lopen, en we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden, is dit opleidingsjaar voor een groot deel gelijk aan de Instructeursopleiding Niveau 1. Daardoor is er veel keus in lesdagen, kun je makkelijk combinaties maken in je opleidingstraject en kun je je ook direct verzekeren voor het lesgeven in de trainingstechnieken!

Naast de Niveau 1 instructeursopleiding volg je nog één losse module om ‘revalidatie 1’ compleet te maken. In deze module behandelen we de onderwerpen longeertechniek, gebruik van cavaletti en biomechanica van training. Voor deze module kun je alleen intern aanmelden na (of tijdens) het volgen van de leergang paardenwelzijn èn Niveau 1.

Revalidatie 2

In dit leerjaar komt alles van de voorgaande onderdelen samen en ga je, onder begeleiding van specialisten op het gebied van revalidatie, echt aan de slag. De essentie ligt in het toepassen van kennis en vaardigheden, het ontwikkelen van je expertise en een samenwerkingsverband opbouwen met een specialistisch team. Zo leer je:

 • anatomie op een dieper niveau in zowel Nederlandse als Latijnse termen
 • krijg je inzicht in de anatomische verbanden in het paardenlichaam
 • soorten belasting herkennen van verschillende trainingen
 • het verschil te maken tussen conditie opbouw en krachtsontwikkeling
 • compensaties in het hele lichaam te herkennen en te verminderen
 • communiceren op hoog specialistisch niveau met het betrokken team rondom een geblesseerd paard
 • de (on)mogelijkheden van verschillende soorten van beeldvorming
 • het gebruik van een connectiesensor om voeding en supplementen te testen bij een paard
 • grondig onderzoek te doen naar therapieën, middelen, behandelmethoden en wetenschappelijke ontwikkelingen
Kortom, een diepgaande en intensieve opleiding die je voorbereid op een complex en prachtig van als revalidatietrainer.
 • 15 lesdagen (lesdag in overleg)
 • combinatie van theorie en praktijk
 • eigen paard niet noodzakelijk

Voor de gevorderde ruiters is er na Revalidatie 2 nog de mogelijkheid om door te stromen naar de masterclass Revalidatie onder het zadel. Deze is toegankelijk voor ruiters met een aantoonbaar rijniveau van Z-dressuur.

Wat is er zo bijzonder aan revalidatie?

En waarom wil ik me daar in specialiseren?

Revalidatie is een vak waarbij je heel veel verschillende soorten kennis en vaardigheden kunt combineren. Daarnaast werk je altijd samen in een uitgebreid team aan interventionisten waarbij je vaak de spil zult vormen tussen eigenaar en alle behandelaars. Jij begrijpt de, soms ingewikkelde, medische termen, herkent verbanden en compensaties binnen het paardenlichaam en kunt waar nodig extra deskundigen betrekken bij het revalidatieproces. Waar de eigenaar soms al lang de draad, of de moed, kwijt is geraakt kun jij weer structuur aanbrengen in het proces en helpen om een paard uiteindelijk weer functioneel te maken voor de eigenaar.

Revalidatie is een intensief proces dat je sámen met een paard doormaakt!

Soms zeggen beelden meer dan woorden, deze video geeft een korte sfeerimpressie van onze opleidingen!

Wie zijn wij?

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem variërend van beleren van jonge paarden tot het opleiden van talentvolle paarden voor diverse disciplines van paardensport maakt dat al veel mensen gebruik maken van zijn trainingsmethoden.
Sinds 2007 legt Emiel zich voornamelijk toe op het opleiden van professionals, eerst via NHB Deurne en diverse ‘groene scholen’ en sinds 2011 vanuit zijn eigen accommodatie in Ruinerwold.

Chaja Kolthoff – Voest begon haar carrière als instructeur in 2007 en is hét voorbeeld van de mogelijkheden die deze opleidingen te bieden hebben. Met een achtergrond in de hippische bedrijfskunde heeft zij een passie voor het uitdragen van het freestylesysteem en ontwikkelen van nieuwe opleidingen en specialisaties binnen de FSA op het gebied van welzijn en gezondheid. Naast lesgeven en opleiden is zij met de paarden van FSA actief in de wedstrijdsport tot Prix st. Georges niveau.

De Freestyle technieken dragen enorm bij aan het werk dat ik doe in mijn revalidatiepraktijk. Samen met aquatraining en deskundige dierenartsen kan ik veel paarden en helpen herstellen,

Astrid Hoppenbrouwers
-Horses in Hands
(Masterclass)

Het Freestyle systeem heeft mij niet alleen technieken gegeven om mee te revalideren, ik weet nu ook hoe ik medisch naar een paard kan kijken en welke aspecten allemaal een rol spelen in revalidatie.
Silke Boersma
-Revalidatietrainer (masterclass)
Ik had nooit gedacht dat ik revalidatie zo'n interessant vak zou vinden, maar nu ik me er in verdiept heb kom ik aan de lopende band paarden tegen die ik nu echt kan helpen!

Sandra van Woensel

– Revalidatietrainer

Aanmelden voor de leergang paardenwelzijn

En in oktober 2021 al beginnen
995,-
 • Uitgebreide online module
 • Praktijkmodule bestaande uit 5 losse lesdagen (11.00 - 17.00 uur)
 • Elke les waardevolle informatie van topexperts in hun vakgebied
Populair

Veelgestelde vragen

Helemaal niet, hoe eerder je leert waar je op kunt letten en hoe meer gelegenheid je hebt om het goed te doen voor (je) paarden in de toekomst!

Het simpele antwoord: nee. De gehele opleiding, op de masterclass na, is te volgen zonder eigen paard. Dat zit zo: Voor de leergang paardenwelzijn heb je sowieso geen paard nodig, zolang je maar beschikking hebt over een plek waar je opdrachten met paarden kunt uitvoeren. Voor Niveau 1 en revalidatie 1 kun je gebruik maken van een schoolpaard, zolang je maar thuis genoeg kunt oefenen. Dat kan uiteraard ook met paarden van anderen, een manege, een collega, vriendin etc. Voor revalidatie 2 kun je ook gebruik maken van een schoolpaard, en hoeven er sowieso niet elke lesdag paarden meegenomen te worden. Alleen voor de masterclass ‘revalidatie onder het zadel’ moet je een paard meenemen, en eigen vaardigheid op Z-niveau.

Ja, op deze manier kunnen wij een belangrijk deel van de kennisoverdracht borgen, en heb je daarvoor alle tijd om dat zo vaak te kijken als je zelf wil. De praktijklessen zijn echt een verdieping op de online module dus het is belangrijk dat iedereen dezelfde voorkennis heeft.

De opleidingen zijn ontwikkeld om zowel je kennis als vaardigheid naar een hoger niveau te brengen, je hoeft dus nog niet alles te kunnen. Echter, je wordt wel opgeleid tot professional dus helemaal onervaren maakt het wel een beetje lastig. Wij gaan er vanuit dat de gemiddelde leerling een eigen paard heeft en ervaren is in de normale verzorging en training van een eigen paard. Daar zijn natuurlijk tal van afwijkingen van te bedenken, verzorg- of bijrijdpaarden kunnen net zoveel ervaring geven. Wedstrijdervaring is niet nodig, wel meegenomen omdat alle ervaring telt. Als je erg twijfelt raden we je aan om te beginnen met de leergang paardenwelzijn, dan kun je eerst aan je kennis werken en kunnen we rustig kijken en bespreken of je voldoende ervaring hebt om daarna aan Niveau 1 en revalidatie 1 te beginnen. Je kunt uiteraard ook nog de basiscursus Freestyle volgen, dat geeft je ook een voorsprong!

Je bent niet de eerste en zult ook zeker niet de laatste zijn! We hebben al verschillende (oud-)leerlingen gehad die een MBO of zelfs HBO op het gebied van paardenhouderij hebben gevolgd en zij waren onverdeeld enthousiast over de praktische kant en directe uitvoerbaarheid van de kennis en vaardigheden van deze leergang. Zelfs een dierenarts en een fysiotherapeut hebben in onze groepen gezeten en heel veel geleerd. Twijfel je of dit voor jou ook geld? Neem even contact met ons op dan kijken we wat we voor je kunnen doen!

De leergang paardenwelzijn is voor ons een integraal product, wat wil zeggen dat we elke les verbindingen leggen tussen de verschillende onderwerpen en het dus niet zo is dat er maar één onderwerp wordt behandeld. Ook bespreken we portfolio-opdrachten van de vorige of volgende les waardoor alle onderwerpen steeds een beetje in elkaar overlopen. Als je denkt dat een onderwerp voor jou niet interessant is ben je vrij om niet te komen maar wij vinden dat persoonlijk zonde van het geheel!

Ja, je mag de leergang in twee termijnen betalen. We rekenen dan wel een kleine administratievergoeding maar daar informeren we je altijd vooraf over.

Ja, je bent altijd welkom om gemiste lessen in te halen bij de andere groep. Houd wel in de gaten dat de lesroosters niet altijd synchroon lopen, we moeten rekening houden met de beschikbaarheid van 9 docenten en dat is altijd een hele puzzel. Op de eerste lesdag krijg je de definitieve indeling en kun je alvast vooruit gaan plannen als dat nodig is.

De online module van de leergang paardenwelzijn komt op 1 oktober 2021 online. Er zijn 10 onderwerpen waarover je video’s en lesmateriaal krijgt, welke allemaal ongeveer een uur aan beeldmateriaal bevatten. 

Neem contact op

Heb je nog andere vragen? Neem gerust contact op! We streven er naar binnen 48 uur te reageren.

Scroll naar top