Paardenwelzijnsadviseur en Revalidatietrainer - Freestyle Academy

Welzijn & revalidatie

Jouw paard verdient het allerbeste. Om te weten wat het allerbeste is heb je kennis nodig en moet je keuzes maken. Een netwerk van betrouwbare mensen om je heen creëren en vragen stellen. Verder durven kijken dan je eigen stal en op zoek gaan naar mensen die het anders doen. De leergang paardenwelzijn leert je anders kijken, kritische vragen te stellen en geeft je richting bij je zoektocht naar een optimaal welzijn voor alle paarden in jouw omgeving.

0 +
Paarden in Nederland
0 +
Mensen die paardrijden
0 %
Kans dat een paard een keer in zijn leven een blessure oploopt...

Waar haal jij je kennis over welzijn en revalidatie vandaan?

Google?
Een stalgenoot?
Je instructeur?

En wat doe je als verschillende bronnen elkaar tegenspreken? Hoe kun je beoordelen wat het beste advies is om op te volgen voor jouw paard, wanneer schakel je een specialist in, en wat zijn eigenlijk de belangrijkste criteria voor welzijn?

Een standaard antwoord op bovenstaande vragen bestaat niet, dat kunnen wij je ook niet geven. We kunnen je wel de tools geven om zelf de beste beslissingen te nemen, en op tijd hulp in te schakelen als je er niet uitkomt.

Welzijn en revalidatie zijn nauw met elkaar verbonden. Voor een revalidatietrainer is het belangrijk om eerst goed inzicht te hebben in de ideale omstandigheden voor een paard dat niet geblesseerd is. Daarnaast kun je op die manier al gauw mensen helpen om blessureleed te voorkomen of indien nodig sneller in te grijpen.

Omdat niet iedereen dezelfde route wil volgen, en er heel veel verschillende redenen zijn om je te willen verdiepen in welzijn en/of revalidatie, hebben we een modulaire opleiding opgebouwd die je naar jouw wens kunt aanpassen. Hieronder staan de verschillende onderdelen uitgewerkt.

2019-9 (1)

Leergang paardenwelzijn

Uitgebreide theoretische leergang over alle aspecten rondom het management van het gezonde paard met betrekking tot welzijn.

Revalidatie 1

Praktische vaardigheid in de technieken loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en longeren. Inclusief module lesgeven.

Revalidatie 2

Toepassen van kennis en vaardigheden in specifieke casuïstiek onder begeleiding van uiteenlopende specialisten.

Leergang paardenwelzijn

Deze leergang is geschikt voor iedereen die meer wil leren over paardenwelzijn. Vanuit je eigen interesse, omdat je een paard gekocht hebt, omdat je mensen beter wil kunnen helpen of omdat je revalidatietrainer wil worden.

De leergang bestaat uit 2 delen:
-Een online module met lessen van de docenten die je vanuit huis kunt volgen. De doorlooptijd van deze module is gemiddeld 10 weken.
-5 lesdagen met dezelfde docenten als in de online module, waarbij een verdieping wordt gemaakt in de lesstof, praktijkvoorbeelden worden behandeld en je al je vragen kunt stellen. 

De lessen hebben elk hun eigen onderwerp en worden gegeven door specialisten uit het vak. De besten die we kunnen vinden, die ook betrokken zijn als onderdeel van het team rondom de paarden van de FSA. Namen als Annika ten Napel (dierenarts), Naomi Weissenbach (hoefsmid), Annelous Kist (tandarts) en Mechteld Jonker (fysiotherapeut en zadelpasser) verzorgen een vast onderdeel van de lessen. Daarnaast krijg je les van Emiel en Chaja in de onderwerpen waarin zij gespecialiseerd zijn (gedrag, huisvesting, voeding, kreupelheid, stress release).

Elk onderwerp bestaat uit een stuk specifieke theorie (online), aangevuld met een toegepast praktijkgedeelte (live) waarin je, onder begeleiding van de docent, direct het geleerde in de praktijk gaat brengen. Daarnaast maak je portfolio opdrachten zodat je thuis ook gelijk aan de slag kunt.

Een compleet management van het welzijn van je paard

Je kunt er bij je aanmelding voor kiezen om eerst alleen de online module te volgen, of direct in te schrijven voor de combinatie van online en praktijk. 

Direct aanmelden voor de leergang paardenwelzijn:

Ontwikkel je eigen vaardigheid als revalidatietrainer

Als je revalidatietrainer wil worden kun je verschillende volgordes kiezen bij het volgen van je opleiding. Je kunt beginnen met de leergang paardenwelzijn (zie hierboven), of met de niveau 1 instructeursopleiding. Je volgt de losse module ‘revalidatie 1’ altijd in het tweede jaar (ongeacht de volgorde).

Je kunt trouwens ook Niveau 1, Paardenwelzijn en revalidatie 1 in één jaar volgen. Behoorlijk intensief maar goed te combineren omdat Niveau 1 meer praktijkgericht is, en de leergang paardenwelzijn iets theoretischer. Neem even contact met ons op als je hier interesse in hebt!

Revalidatie 1

Voordat je een paard kunt gaan revalideren na herstel van een blessure, is het belangrijk om zelf heel vaardig te zijn in de trainingstechnieken die we vanuit het Freestyle-systeem gebruiken. De technieken loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en longeren zijn essentieel om in een later stadium toe te passen in een revalidatietraject. Omdat we hiervoor al jaren een hele goede opleiding hebben lopen, en we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden, is dit opleidingsjaar voor een groot deel gelijk aan de Instructeursopleiding Niveau 1. Daardoor is er veel keus in lesdagen, kun je makkelijk combinaties maken in je opleidingstraject en kun je je ook direct verzekeren voor het lesgeven in de trainingstechnieken!

Naast de Niveau 1 instructeursopleiding volg je nog één losse module om ‘revalidatie 1’ compleet te maken. In deze module behandelen we de onderwerpen longeertechniek, gebruik van cavaletti en biomechanica van training. Voor deze module kun je alleen intern aanmelden na (of tijdens) het volgen van de leergang paardenwelzijn èn Niveau 1.

Revalidatie 2

In dit leerjaar komt alles van de voorgaande onderdelen samen en ga je, onder begeleiding van specialisten op het gebied van revalidatie, echt aan de slag. De essentie ligt in het toepassen van kennis en vaardigheden, het ontwikkelen van je expertise en een samenwerkingsverband opbouwen met een specialistisch team. Zo leer je:

 • anatomie op een dieper niveau in zowel Nederlandse als Latijnse termen
 • krijg je inzicht in de anatomische verbanden in het paardenlichaam
 • soorten belasting herkennen van verschillende trainingen
 • het verschil te maken tussen conditie opbouw en krachtsontwikkeling
 • compensaties in het hele lichaam te herkennen en te verminderen
 • communiceren op hoog specialistisch niveau met het betrokken team rondom een geblesseerd paard
 • de (on)mogelijkheden van verschillende soorten van beeldvorming
 • het gebruik van een connectiesensor om voeding en supplementen te testen bij een paard
 • grondig onderzoek te doen naar therapieën, middelen, behandelmethoden en wetenschappelijke ontwikkelingen
Kortom, een diepgaande en intensieve opleiding die je voorbereid op een complex en prachtig van als revalidatietrainer.
 • 15 lesdagen (lesdag in overleg)
 • combinatie van theorie en praktijk
 • eigen paard niet noodzakelijk

Voor de gevorderde ruiters is er na Revalidatie 2 nog de mogelijkheid om door te stromen naar de masterclass Revalidatie onder het zadel. Deze is toegankelijk voor ruiters met een aantoonbaar rijniveau van Z-dressuur.

Wat is er zo bijzonder aan revalidatie?

En waarom wil ik me daar in specialiseren?

Revalidatie is een vak waarbij je heel veel verschillende soorten kennis en vaardigheden kunt combineren. Daarnaast werk je altijd samen in een uitgebreid team aan interventionisten waarbij je vaak de spil zult vormen tussen eigenaar en alle behandelaars. Jij begrijpt de, soms ingewikkelde, medische termen, herkent verbanden en compensaties binnen het paardenlichaam en kunt waar nodig extra deskundigen betrekken bij het revalidatieproces. Waar de eigenaar soms al lang de draad, of de moed, kwijt is geraakt kun jij weer structuur aanbrengen in het proces en helpen om een paard uiteindelijk weer functioneel te maken voor de eigenaar.

Revalidatie is een intensief proces dat je sámen met een paard doormaakt!

Twijfel je en wil je overleggen, een vraag stellen of langskomen om kennis te maken? Laat dan een berichtje achter en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Geef hieronder aan wat we voor je kunnen doen. Je mailadres is nodig om te reageren op je bericht, als je liever gebeld wordt mag je ook je telefoonnummer achterlaten. Je wordt niet automatisch ingeschreven voor een nieuwsbrief.

Soms zeggen beelden meer dan woorden, deze video geeft een korte sfeerimpressie van onze opleidingen!

Wie zijn wij?

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem variërend van beleren van jonge paarden tot het opleiden van talentvolle paarden voor diverse disciplines van paardensport maakt dat al veel mensen gebruik maken van zijn trainingsmethoden.
Sinds 2007 legt Emiel zich voornamelijk toe op het opleiden van professionals, eerst via NHB Deurne en diverse ‘groene scholen’ en sinds 2011 vanuit zijn eigen accommodatie in Ruinerwold.

Chaja Kolthoff – Voest begon haar carrière als instructeur in 2007 en is hét voorbeeld van de mogelijkheden die deze opleidingen te bieden hebben. Met een achtergrond in de hippische bedrijfskunde heeft zij een passie voor het uitdragen van het freestylesysteem en ontwikkelen van nieuwe opleidingen en specialisaties binnen de FSA op het gebied van welzijn en gezondheid. Naast lesgeven en opleiden is zij met de paarden van FSA actief in de wedstrijdsport tot Prix st. Georges niveau.

De Freestyle technieken dragen enorm bij aan het werk dat ik doe in mijn revalidatiepraktijk. Samen met aquatraining en deskundige dierenartsen kan ik veel paarden en helpen herstellen,

Astrid Hoppenbrouwers
-Horses in Hands
(Masterclass)

Het Freestyle systeem heeft mij niet alleen technieken gegeven om mee te revalideren, ik weet nu ook hoe ik medisch naar een paard kan kijken en welke aspecten allemaal een rol spelen in revalidatie.
Silke Boersma
-Revalidatietrainer (masterclass)
Ik had nooit gedacht dat ik revalidatie zo'n interessant vak zou vinden, maar nu ik me er in verdiept heb kom ik aan de lopende band paarden tegen die ik nu echt kan helpen!

Sandra van Woensel

– Revalidatietrainer

Start vanaf 1 oktober met de training

Alleen online

295,-

incl. BTW

E-learning van 13 weken

Online en praktijk samen

€1045,-

€995,-

incl. BTW

E-learning van 13 weken en 5 praktijkdagen

Let op: deze korting geldt alleen nu als pakket. Mocht je je later aanmelden voor het praktijkgedeelte, betaal je de originele prijs van €50 meer.

Neem contact op

Heb je nog andere vragen? Neem gerust contact op! We streven er naar binnen 48 uur te reageren.

Scroll naar top
Freestyle Academy draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches