Instructeursopleidingen - Freestyle Academy

Freestyle Academy instructeursopleidingen

Opleidingen voor (toekomstige) professionals op basis van kennis, vaardigheid en didactiek

Praktijkgericht

Elke les werk je aan de ontwikkeling van je eigen vaardigheden rondom het paard

Functionele theorie

De theorie die behandeld wordt is direct toepasbaar op de praktijk

Ondersteund met e-learning

Video's van alle onderwerpen zorgen ervoor dat je alles altijd thuis terug kunt kijken

Instructeur zijn is een vak...

En dat vak kun je leren. Om dit vak goed uit te kunnen voeren heb je een aantal dingen nodig, waarbij passie voor paarden, hard willen werken en een bereidheid om te leren de beginvoorwaarden zijn. Daarnaast zijn zaken als ervaring, gelegenheid om te trainen en paarden om mee te oefenen belangrijk om over na te denken voordat je overweegt om een beroepsopleiding tot instructeur te volgen.

Als je eenmaal overtuigd bent dat dit is wat je wil kun je gaan kijken welk pad het beste bij je past. Er zijn veel verschillende opleidingen waarmee je ‘iets in de paarden’ zou kunnen gaan doen en het is belangrijk om een weloverwogen keus te maken. Op de Freestyle Academy zijn alle opleidingen gebouwd op het fundament van het Freestyle systeem. Dat heeft niet alleen te maken met de verschillende trainingstechnieken die we gebruiken, maar ook met principes als kennis van gedrag en leervermogen van zowel paard als mens, de (on)mogelijkheden met betrekking tot training en het besef dat welzijn, communicatie en plezier altijd centrale thema’s zijn als je met paarden werkt.

Zijn er wel eens mensen in je omgeving die je om hulp vragen, maar vind je jezelf nog geen 'echte' instucteur?

Zou je je hobby graag willen uitbreiden en er meer tijd aan willen besteden, zonder dat dit op de lange termijn veel meer geld kost?

Heb je er altijd van gedroomd om 'iets met paarden' te doen maar is het er nooit van gekomen?

Ben je het zat om voor een baas te werken, zoek je een nieuwe uitdaging of is het gewoon tijd om het roer om te gooien?

De volledige instructeursopleiding van de FSA duurt 3 jaar

Het eerste jaar van de instructeursopleiding draait om alle werkvormen vanaf de grond:

 • Loswerken
 • Grondwerk
 • Dubbele lange lijnen
 • Lesgeven in alle technieken

Aan het eind van dit opleidingsjaar leg je een examen af. Daarna ben je direct bevoegd om les te geven in bovenstaande technieken, en kun je door naar Niveau 2.

Niveau 2 draait om de rijvaardigheid van de ruiter. Je krijgt in dit jaar zowel een theoretische als praktische basis over de diverse rijtechnieken om een paard nageeflijk, in stelling en buiging en met aanleuning te rijden. Deze technieken leer je ook direct toe te passen in het lesgeven zodat je hier met leerlingen mee aan de slag kunt. Het doel van dit opleidingsjaar is dat je niet alleen op B/L niveau kunt trainen met je eigen paard, maar ook kunt onderbouwen hoe je dit een paard en leerling kunt leren. De moeilijkheidsgraad zit hiermee niet in de uitvoering maar in het feit dat je boven deze lesstof staat en dit als professional kunt benaderen.

Aan het eind van Niveau 2 leg je verschillende examens af op het gebied van rijden, lesgeven en kennis van het paard. Na het behalen van deze examens ontvang je het ORUN niveau 2 diploma (aspirant-instructeur)

Niveau 3 bestaat uit een combinatie van rijden, dubbele lange lijnen en lesgeven. Alle drie de onderdelen worden naar een hoger niveau getild en uitgediept om de vaardigheden van de instructeur te vergroten. Je gaat onderling wisselen van paarden, leert hoe je zijgangen kunt aanleren zowel aan de dubbele lange lijnen als in het rijden, en gaat lesgeven aan combinaties ruiters tegelijk.

Om aan Niveau 3 te beginnen heb je een 7 als beoordeling nodig voor de onderdelen lesgeven en rijden uit Niveau 2.

Aan het eind van Niveau 3 leg je meerdere examens af op het gebied van dubbele lange lijnen, rijden, lesgeven en algemene paardenkennis. NA het behalen van deze examens ontvang je een ORUN niveau 3 diploma (basissport instructeur Freestyle)

Vanaf het behalen van je Niveau 1 diploma kun je ook meedoen aan diverse specialisaties:

 • trailerladen
 • jonge paarden

Daarnaast is het altijd mogelijk om door te stromen naar opleidingen en cursussen uit de richting “welzijn en revalidatie”.

Lijkt de instructeursopleiding je nog wat te hoog gegrepen?

Dan kun je er ook voor kiezen om eerst de basiscursus Freestyle te volgen. Daarin gaat alle aandacht naar het aanleren van de technieken loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen, alleen gericht op je eigen vaardigheid. Na deze basiscursus kun je lekker met je eigen paard aan de slag, en ben je gelijk goed voorbereid als je beslist om daarna wél de instructeursopleiding te gaan volgen!

Overzicht Niveau 1

Instructeur in de technieken vanaf de grond

Er zijn maximaal 60 plekken beschikbaar voor het nieuwe seizoen. Bij je aanmelding kun je een voorkeur aangeven voor lesdagen en kiezen voor het gebruik van een eigen paard of een schoolpaard (op basis van beschikbaarheid)

Overzicht Niveau 2

Eigen vaardigheid rijden en lesgeven

Heb je samen met je eigen paard een rijniveau hoger dan L2, en al ervaring in het geven van rijlessen? Dan kun je na Niveau 1 ook een verkort traject volgen, bekijk de studiegids voor meer informatie.

De volledige niveau 2 opleiding is alleen toegankelijk na het behalen van Niveau 1.

Overzicht Niveau 3

allround rij-instructeur - freestyle

Om aan Niveau 3 te kunnen beginnen is het noodzakelijk om zowel Niveau 1 als Niveau 2 eerst af te ronden. Voor de onderdelen ‘rijden’ en ‘lesgeven’ uit niveau 2 heb je minimaal een 7 behaald. Als je al beschikt over een Niveau 2 ORUN diploma met de benodigde scores kun je na het behalen van Niveau 1 doorstromen naar Niveau 3, mits je beschikt over een paard van dit niveau.

Wat is er zo bijzonder aan een instructeursopleiding bij de FSA?

En wat levert mij dat op?

De FSA bestaat in haar huidige vorm sinds 2011 maar de inhoud van de opleidingen berust op meer dan 25 jaar ervaring. De verschillende opleidingen en jaarlagen hebben uiteenlopende onderwerpen maar zijn altijd gebouwd op het fundament van onze kernwaarden:

Welzijn

Als Freestyle instructeur heb je veel kennis van gedrag van het paard, en de daaruit voortkomende behoeften en (on)mogelijkheden in zowel omgang, training als huisvesting. De trainingstechnieken zijn hier op gebaseerd en zorgen dat het welzijn van paarden altijd voorop staat.

Didactiek en methodiek

Om jou te helpen de beste instructeur te worden die je kan zijn, hebben we onze opleidingen didactisch zo opgebouwd dat de omstandigheden optimaal zijn om te leren. Dat betekent dat we een mix van leertechnieken aanbieden zodat je altijd je eigen voorkeuren kunt volgen om je te ontwikkelen. Ook zorgen we ervoor dat jij een sterke didactische basis meekrijgt om jouw leerlingen weer zo goed mogelijk te kunnen helpen!

Proces en resultaat

Tijdens een training vinden wij het altijd belangrijk om vooraf een doel te bepalen. Zodra dit helder is schakel je over naar het proces: dat wil zeggen dat je in kleine -haalbare- stappen naar je doel toe gaat werken. Elke succesvolle stap in dat proces is belangrijk, op die manier kun je genieten van en blij zijn met kleine verbeteringen. Het Freestyle systeem is vanwege zijn opbouw bij uitstek geschikt om een training in kleine stappen op te bouwen en daardoor overzichtelijk en haalbaar te maken.

Wat kan ik als ik mijn diploma heb behaald?

En wat zijn de vervolgmogelijkheden?

Op de FSA kun je altijd je eigen opleidingsplan creëren en jezelf op die manier optimaal voorbereiden op je carrière “in de paarden”. Je route wijzigen kan altijd en de meeste opleidingen sluiten makkelijk op elkaar aan zodat je altijd verder kunt in de richting die jou het meeste aanspreekt.

Een gemiddelde lesdag op de FSA

Onder normale omstandigheden (aangepast in corona-periode)

Vaste lesdag, elke 2 weken op een dag naar keuze

Van 11.00 - 17.00 uur

Wolddijk 50, Ruinerwold

Koffie en thee inbegrepen, lunch zelf meenemen

Programma

11.00 – 11.30                                              Terugblik en opstart

11.30 – 13.30                                              Praktijk 1

13.30 – 14.00                                              Pauze/Lunch

14.00 – 14.30                                              Vragen en theorie

14.30 – 16.30                                              Praktijk 2

16.30 – 17.00                                              Vragen en afsluiting

Op de lesdagen zelf wordt zo weinig mogelijk tijd besteed aan het geven van theorielessen, alleen als daar een specifieke reden voor is. Deelnemers bereiden zich voor op de lesdagen door thuis video’s te bekijken waarin de theorie behandeld wordt en verschillende voorbeelden worden getoond. Deze video’s kunnen deelnemers ook na de lesdag nog terugkijken, zo kan de lesstof telkens bevestigd of teruggehaald worden.

Tussen de lesdagen door maken de deelnemers opdrachten en wordt er getraind in de technieken die behandeld zijn. In de studiegids staat nauwkeurig omschreven hoeveel studiebelasting elke opleiding omvat.

Wie zijn wij?

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem variërend van beleren van jonge paarden tot het opleiden van talentvolle paarden voor diverse disciplines van paardensport maakt dat al veel mensen gebruik maken van zijn trainingsmethoden.
Sinds 2007 legt Emiel zich voornamelijk toe op het opleiden van professionals, eerst via NHB Deurne en diverse ‘groene scholen’ en sinds 2011 vanuit zijn eigen accommodatie in Ruinerwold.

Chaja Kolthoff – Voest begon haar carrière als instructeur in 2007 en is hét voorbeeld van de mogelijkheden die deze opleidingen te bieden hebben. Met een achtergrond in de hippische bedrijfskunde heeft zij een passie voor het uitdragen van het freestylesysteem en ontwikkelen van nieuwe opleidingen en specialisaties binnen de FSA op het gebied van welzijn en gezondheid. Naast lesgeven en opleiden is zij met de paarden van FSA actief in de wedstrijdsport tot Prix st. Georges niveau.

Testimonials

Ondertitel

Nu inschrijven!

Per 12 mei is de inschrijving voo rhet nieuwe schooljaar (2021-2022) officieel geopend. om corona-proof van start te gaan hanteren we kleinere groepen (6 deelnemers) en starten we versrpeid door het jaar.

de lesroosters van het seizoen 2021-2022 worden in het voorjaar van 2021 gepubliceerd.

Niveau 1

Instructeursopleiding
2195,-
 • Start al in september of juist pas in maart
 • FSA in Ruinerwold
 • Lesdagen op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag
 • Betaal in één keer of in vier termijnen
 • Eigen paard of schoolpaard (+€250,-)
coronaproof

Veelgestelde vragen

Ervaring is altijd een voordeel, hoe meer je er van hebt hoe overzichtelijker de lesstof voor je zal zijn. Twijfel je nog? Overweeg dan om eerst de basiscursus Freestyle te volgen zodat je alvast met je eigen vaardigheid aan de slag kunt. Of kijk of er een Freestyle instructeur bij jou in de buurt zit en neem alvast een keer een lesje om er een beetje in te komen!

De eerste groepen starten weer in september van het nieuwe schooljaar. Dit seizoen starten we bijna elke maand 1 of 2 groepen, je kunt in het lesrooster kijken welke dag en periode jou het beste uitkomt.

We werken met een verhouding van minimaal 1 docent op 6 leerlingen. De praktijkonderdelen worden meestal in 2-tallen of groepjes van 3 uitgevoerd, zodat er voldoende ruimte is voor individuele aandacht en aanwijzingen. Daarnaast zijn Emiel en Chaja altijd aanwezig om vragen te beantwoorden of bij te springen als dat nodig is.

Wij laten alle typen en maten paarden toe, de minimale stokmaat ligt bij 1,27m (C-pony) vanwege de faciliteiten. In onze groepen zitten altijd veel diverse rassen en typen, van Haflingers en Ijslanders tot hoog in de sport geklasseerde wedstrijdpaarden van verschillende disciplines en dat gaat altijd prima samen.

Alle opleidingen worden op de eigen locatie van de FSA gegeven, in Ruinerwold.

Wij hebben voor een aantal schoolpaarden op de FSA waardoor in elke groep 3 plekken beschikbaar zijn voor leerlingen die geen eigen paard hebben of die niet mee kunnen nemen. Voor €250,- kun je het hele opleidingsjaar volgen met een schoolpaard van de FSA, neem even contact met ons op of er nog een beschikbaar is op de lesdag van je keuze.

Ja, bij je inschrijving geef je aan of je in één keer wil betalen of in 4 termijnen*. Zodra je je hebt ingeschreven ontvang je een factuur voor 20% van de opleidingskosten (bij betaling ineens) en voor de rest van het bedrag voor aanvang. Bij betaling in termijnen ontvang je bij inschrijving een factuur voor de eerste termijn, de overige termijnen worden gefactureerd in december, februari en april van dat opleidingsjaar. *Voor betaling in termijnen rekenen we een kleine administratieve toeslag.

Het boekenpakket (€45,-) en Freestyle materiaal zoals een trainingshalster, leadrope en dubbele lange lijnen. Al het materiaal is tijdens de lesdagen beschikbaar om te gebruiken en uit te testen, je kunt dan ter plekke beslissen of je iets aan wil schaffen. Je bent altijd vrij om je materiaal ergens anders te kopen maar wacht daar dan even mee totdat we hebben uitgelegd waar je op moet letten bij je aanschaf. Bij ons krijg je altijd 10% korting op de normale prijs en je kunt het materiaal direct meenemen aan het eind van de lesdag. Verder heb je nog een longeersingel, hoofdstel en setje handschoenen nodig maar die heb je meestal al in huis ;)

Omdat we verschillende groepen hebben die parallel lopen kun je altijd een lesdag inhalen bij een andere groep. De praktijkplekken zijn beperkt, als er ruimte is kun je je paard meenemen en anders kan je altijd de lesdag als theoriedeelnemer volgen. Je kunt in het rooster vooraf al zien wanneer de inhaalmogelijkheden zijn. Tevens kun je je verzekeren voor het missen van lesdagen door ziekte van jou of je paard. Deze verzekering keert elke lesdag die je moet missen uit zodat je óf privétrainingen kunt boeken zonder dat het je extra geld kost óf in het ergste geval je investering terug krijgt en volgend jaar opnieuw kunt inschrijven. Indien beschikbaar is het ook mogelijk om voor een dag een schoolpaard te huren als je paard een keer niet mee kan. Kosten daarvoor zijn €25,- per dag, alleen op basis van beschikbaarheid.

Heel eerlijk gezegd is er maar één manier om daar achter te komen, en dat is door het gewoon te gaan doen. Veel van onze leerlingen hebben nog nooit lesgegeven en het idee van de opleiding is dan ook: dat gaan we je leren! Je wordt stap voor stap meegenomen in het maken van een lesplan, leerstijlen herkennen en het toepassen van methodiek en didactiek om lessen te leren geven die zowel zinvol als leuk zijn. Wist je dat wij regelmatig leerlingen krijgen die helemaal niet van plan zijn om les te gaan geven, en dat zij uiteindelijk degenen zijn die het fanatiekst aan de slag gaan?!

Voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in de praktijkvakken, maar geen les willen geven, bieden we sinds 2019 de “Basiscursus Freestyle” aan. In dit traject ben je alleen maar bezig met je eigen vaardigheid, hoef je geen les te geven en is er ook geen examen. Meer informatie hierover vind je in de studiegids of op de betreffende pagina.

Wij hebben al veel mensen op onze opleiding gehad in deze situatie en hoewel we ons realiseren dat de term ‘niveau 1’ wat misleidend is, is dat absoluut niet het geval. Op de ORUN leer je niet de technieken uit het Freestyle systeem en ook het lesgeven daarin is een vak apart. Laat je niet weerhouden door de naam maar kijk goed of de inhoud je bevalt, als dat het geval is weten wij zeker dat we je heel veel nieuwe dingen kunnen leren!

Ook die vraag krijgen we vaker en het antwoord is simpel: in principe niet. Veel mensen hebben al cursussen gevolgd of een andere opleiding gedaan en dat is over het algemeen een voordeel, alle ervaring telt mee. Er is echter nog nooit iemand geweest die achteraf zei dat er onderdelen uit de lessen dubbel of overbodig waren dus wij zijn ervan overtuigd dat onze opleiding uniek is. Mocht je denken dat jij een uitzondering bent aarzel dan niet om even te bellen, we willen altijd met je meedenken! Voor het tweede jaar (rijden eigen vaardigheid) kun je overigens wel vrijstelling krijgen!

Nee, ook die vraag kunnen we snel beantwoorden. Niveau 3 bouwt door op het fundament dat in het eerste jaar gelegd wordt en is wat dat betreft echt een vervolgopleiding. Een vervolg zonder basis staat niet stevig en wij willen kwalitatief goede instructeurs afleveren dus daar maken wij geen uitzonderingen op. Als je liever eerst met je eigen paard aan het rijden wil werken is het wel mogelijk om aan Niveau 2 (de ruiteropleiding) mee te doen. Als je daarna door wil naar Niveau 3 zul je echter alsnog Niveau 1 inclusief alle examens moeten volgen.

Voor de Niveau 1 instructeursopleiding geldt een minimum leeftijd voor paarden van 4 jaar en we gaan er vanuit dat ze beleerd zijn. Dit is van belang voor zowel voor de veiligheid van alle deelnemers, het welzijn van het paard als het leerproces van de eigenaar zelf.

De minimum leeftijd voor de Niveau 1 instructeursopleiding is 16 jaar, wij zeggen er wel altijd bij dat er een behoorlijke mate van zelfstandigheid wordt gevraagd voor het trainen tussen de lesdagen door. Het is en blijft een opleiding voor professionals maar we hebben al vaker meegemaakt dat 16-jarigen daar vaak heel goed mee om kunnen gaan. Twijfel je? Neem dan vooral even contact op!

Nee, helaas. Wij hebben geen aparte ruimtes beschikbaar voor reisgezelschap en voor de groepsdynamiek tijdens de lesdagen is het niet wenselijk als daar extra publiek bij zit. Uiteraard staat er altijd een kop koffie of thee klaar bij aankomst en vertrek, voor een goede werkplek verwijzen wij je graag door naar bijvoorbeeld het Van den Valk in Zwolle (20 minuten rijden)

Dat kan helaas niet. Wij hebben zelf een aantal honden die vrij rondlopen, ze zijn vriendelijk tegen bezoekers maar hebben het niet zo op vreemde honden. Je hond in de auto laten is ook niet zo’n goed idee, die van ons kijken dan namelijk graag naar binnen en dat is niet fijn voor de lak van je auto…

Heb je nog een andere vraag?

Laat een berichtje achter. Je krijgt altijd binnen 48 uur een reactie!

Scroll naar top