basiscursus FS - Freestyle Academy

Basiscursus Freestyle

Voor paardenliefhebbers die méér willen

Wat is de basiscursus Freestyle?

De laatste jaren heeft het aanbod van de FSA zich geconcentreerd op opleidingen voor professionals. Vaak kregen we de vraag of er ook nog een aanbod was voor particuliere paardenliefhebbers, zonder de ambitie om instructeur te worden of juist om zich voor te bereiden op een professionalisering in een later stadium. Omdat we deze vraag serieus willen nemen bieden we in 2020 voor het eerst weer een uitgebreide basiscursus aan waar iedereen aan mee kan doen. Voorkennis is niet nodig, er zit geen examen aan verbonden. Alles draait om jouw ontwikkeling en die van je paard*, samen leren en met plezier nieuwe dingen leren. 

 • 5 lesdagen van 11.00 tot 17.00 uur in groepen van maximaal 8 deelnemers
 • Les van gemotiveerde en hoog opgeleide instructeurs op de accomodatie van de FSA
 • Inspiratie van Emiel en Chaja zelf, die bijna alle lesdagen aanwezig zullen zijn
 • Samen met je eigen paard op stap en nieuwe dingen leren, of juist leren van een ervaren schoolpaard

Als dit is wat je zoekt: schrijf je dan gauw in voor de eerste ronde van de basiscursus Freestyle!

Wie zijn wij?

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem

Emiel Voest ontwikkelde zijn trainingssysteem in de jaren ’90 en werkte veel met paarden die met probleemgedrag te maken hadden. De brede inzetbaarheid van het systeem variërend van beleren van jonge paarden tot het opleiden van talentvolle paarden voor diverse disciplines van paardensport maakt dat al veel mensen gebruik maken van zijn trainingsmethoden.
Sinds 2007 legt Emiel zich voornamelijk toe op het opleiden van professionals, eerst via NHB Deurne en diverse ‘groene scholen’ en sinds 2011 vanuit zijn eigen accommodatie in Ruinerwold.

Chaja Kolthoff – Voest begon haar carrière als instructeur in 2007 en is hét voorbeeld van de mogelijkheden die deze opleidingen te bieden hebben. Met een achtergrond in de hippische bedrijfskunde heeft zij een passie voor het uitdragen van het freestylesysteem en ontwikkelen van nieuwe opleidingen en specialisaties binnen de FSA op het gebied van welzijn en gezondheid. Naast lesgeven en opleiden is zij met de paarden van FSA actief in de wedstrijdsport tot Prix st. Georges niveau.

Wat leer ik tijdens de basiscursus?

Het Freestyle trainingssysteem bestaat uit verschillende trainingstechnieken, waarbij de 3 werkvormen vanaf de grond de onderbouwing zijn voor het rijden. Tijdens de basiscursus leer je de volgende technieken:

 • Loswerken
 • Grondwerk
 • Dubbele lange lijnen
 • Indien gewenst: de vertaling naar het rijden

Tijdens de lesdagen staat jouw ontwikkeling centraal, dat betekent dat we kunnen inspelen op individuele wensen en mogelijkheden. Per dag staan er verschillende werkvormen op het programma, maar omdat deze cursus hobbymatig is kunnen we daarbinnen altijd differentiëren als daar behoefte aan is.

Voor wie is deze basiscursus geschikt?

Iedereen is welkom op deze basiscursus, maar om je een beetje een beeld te geven richten wij ons voornamelijk op de volgende doelgroepen:

 • Mensen die samen met hun eigen paard meer willen leren over trainingstechnieken vanaf de grond en gedrag
 • Liefhebbers die geen eigen paard hebben maar wel een keer verder willen kijken dan alleen maar 'op het paard' zitten
 • Geïnteresseerden voor de instructeursopleiding die zich nog te onervaren voelen, en eerst hun eigen vaardigheid willen ontwikkelen
 • Ouders van kinderen met pony's die een deel van de training op zich willen nemen, maar niet kunnen of willen rijden
 • Paardeneigenaren die een toegankelijke cursus zoeken om er samen met hun paard op uit te gaan, zonder stress van een prestatie of wedstrijd

Basiscursus Freestyle: als je meer wil leren!

De basiscursus Freestyle gaat je helpen om verder te komen in je training,w at je doel ook is:

Ontwikkelen

van je eigen vaardigheden en kennis over het paard,.

Samenwerken

met je paard op een dieper niveau dan ooit.

Groeien

als combinatie of leren van een ervaren schoolpaard.

Programma en planning 2020

Je kunt je voor 2020 inschrijven voor één van de twee geplande cursussen, met een lesdag op dinsdag of op zondag.

Elke lesdag begint om 11.00 uur en is rond 17.00 uur afgelopen.

De groepen op dinsdag en zondag zitten inmiddels helemaal vol. Vanwege het grote aantal aanmeldingen hebben we sinds 3-9-2020 een extra cursus gepland op de woensdag

Data van de cursus die op dinsdag plaatsvindt: [VOL]

13 oktober
3 november
24 november
15 december
19 januari

Data van de cursus die op woensdag plaatsvindt:

21 oktober
11 november
9 december
13 januari
10 februari

Data van de cursus die op zondag plaatsvindt: [VOL]

27 september
18 oktober
8 november
6 december
24 januari

Algemene informatie

Locatie

Alle cursussen worden gegeven op de Freestyle Academy: Wolddijk 50 in Ruinerwold

Paard

Eigen paarden hebben de hele dag beschikking over een stal en paddock. Ruwvoer neem je zelf mee.

Eten & drinken

We zorgen de hele dag voor verse koffie en thee, lunch mag je zelf meenemen.

Basiscursus Freestyle

5 lesdagen vol praktijk
695,-
 • Loswerken
 • Grondwerk
 • Dubbele lange lijnen
Nieuw in 2020

Veelgestelde vragen

Je gaat jezelf ontwikkelen in de technieken uit het Freestyle trainingssysteem: loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen.

Iedereen kan aan deze cursus meedoen: omdat je een betere band wil krijgen met je paard, je meer wil leren over wat je allemaal vanaf de grond kunt doen of als voorbereiding op de instructeursopleiding.

Alleen als je helemaal niets met paarden hebt raden we je aan iets anders te zoeken…

Ja, je kunt gebruik maken van de mogelijkheid om een schoolpaard te huren (meerprijs €100,-). Je werkt dat in de praktijk met een paard van de FSA dat de technieken al kent, extra leuk als je zelf nog onzeker bent of nog heel onervaren. Wat overigens niet wil zeggen dat ze alles vanzelf doen, we hebben 4 verschillende paarden met uiteenlopende karakters en ervaring ;)

Vul je gegevens in op het aanmeldingsformulier en kies je gewenste lesdag uit, dan verwerken wij je aanmelding zo snel mogelijk!

Helaas is er tijdens de cursusdagen geen ruimte voor toeschouwers of aanhang. Samen de cursus volgen kan natuurlijk wel maar we hebben geen aparte ruimte om tijdens de lessen te verblijven.

Jazeker, we werken in kleine groepen dus kunnen goed differentiëren in wat iedereen nodig heeft. Ervaring is geen vereiste du je kunt een partner of familielid gerust op pad sturen en aan ons overlaten!

Heb je nog vragen?

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Scroll naar top