Medische Module

Medische module (onderdeel van ORUN Niveau 3 rijinstructeur Freestyle)

Omschrijving van de module
Veel rijtechnische problemen hebben een fysieke oorzaak of achtergrond. Om deze fysieke problemen te herkennen en vooral ook om ze te leren zien, organiseren we de medische module.  Freestyle Academy werkt al decennia lang samen met de holistische praktijk voor dieren ‘Den Hoek’ van Erik Laarakker. Uit deze langdurige samenwerking is gebleken dat hoe eerder een gebrek wordt herkend en geaccepteerd als zijnde een beperking, hoe beter we dit fysieke gebrek kunnen oplossen. Soms moet het worden behandeld maar soms volstaat het aanpassen van de training.

Medisch
Als er sprake is van een medisch probleem dan kan het paard simpelweg het gevraagde niet uitvoeren. Wij vinden dat je als instructeur een aantal meest voorkomende fysieke gebreken moet kunnen herkennen. Vervolgens moet je als instructeur de keuze kunnen maken waar je zo’n paard naartoe moet doorverwijzen. In deze module gaat het voornamelijk om leren kijken naar afwijkende manieren van bewegen. Hoe moet je kijken, waar moet je naar kijken. Deze module wordt gegeven in samenwerking met een van de dierenartsen van Den Hoek. We gebruiken voor deze dag een aantal paarden die een klacht hebben. De eerste wordt bekeken en uitgebreid besproken door de dierenarts en Emiel en/of Chaja. Daarna gaan deelnemers in tweetallen zelf een paard bekijken en wordt er een rapport opgesteld. Deze bevindingen worden paard voor paard aan het einde van de dag besproken en gecontroleerd. (programma dag 1)

Training

verkeerd-gelijnd-paard
Structureel verkeerde houding

Sommige fysieke gebreken hebben te maken met gebrek aan souplesse, eenzijdig beter of slechter ontwikkeld spierkorset, structureel lopen in een verkeerde houding, niet passend zadel, verkeerde optoming, ongeschikte bouw voor de gekozen discipline, enz.
Dit zijn allemaal zaken waarin de mening en het advies van jou als instructeur erg wordt gewaardeerd door je leerling(en). Als het niet medisch is dat kunnen we trainingstechnisch aan het werk om het probleem op te lossen. (programma dag 1 en 2)

Exterieur beoordeling
Om te kunnen zien of een paard de geschikte of juist een ongeschikte bouw heeft voor de gekozen discipline, is enige kennis van het exterieur van groot belang. We kijken op de tweede dag van het programma naar verschillende paarden met betrekking tot b.v. stand van de schouder, lengte van de rug, stand van de benen, gehoektheid van het achterbeen, vierkant- of rechthoekmodel, beweging onder het zadel in dressuur en springen. (onderdeel examen N-3)

Consult
Wij werken op de Freestyle Academy al sinds jaar en dag met het fenomeen Consult. Dit betekent dat je met je leerling (klant) een objectief beeld gaat vormen van de problemen, de mogelijke oorzaak en de haalbare oplossing. In dit geval heb je niet alleen maar te maken met het paard maar zeker ook met de eigenaar. Op dag 2 van deze module behandelen we het protocol van zo’n consult. Inhoudelijk richting het paard en het probleem maar ook wat betreft het contact met de eigenaar van het paard.

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Scroll naar top